ΦΥΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

ΦΥΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

ΦΥΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ

Τα τρισεκατομμύρια κύτταρα του σώματός μας αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνες. Παρόλο που το σώμα μας παράγει κάποιες πρωτεΐνες, πρέπει να τις προσλάβει από τις τροφές για να τις χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη θεραπεία και καλή λειτουργία του.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Όσπρια

Τα ρεβίθια, οι φακές και τα φασόλια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιχνοστοιχεία και διαλυτές φυτικές ίνες. Αν αναμείξετε με ξηρούς καρπούς , δημητριακά, λίγο κρέας, τυρί ή γιαούρτι θα μετατρέψετε τα γεύματά σας σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας

Σόγια

Τα φασόλια σόγιας περιέχουν τα ίδια βασικά αμινοξέα με τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και Β καθώς περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο.

Ξηροί καρποί

Ένα ποσοστό 10-25% πρωτεΐνης περιέχεται στους ξηρούς καρπούς. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε και Β, ιχνοστοιχεία και ακόρεστα λιπαρά. Βοηθούν και προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και τον διαβήτη. Είναι ένα αγαπημένο σε όλους σνακ και εύκολο στην μεταφορά και στην συντήρηση. Μπορείτε να αλέσετε τους ξηρούς καρπούς και να φτιάξετε λάδι, γάλα ή ακόμα και πέστο για να το προσθέσετε σε κάποια σάλτσα.

Δημητριακά

Όλα τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν πρωτεΐνες. Εξαιρετικά δημητριακά για τον οργανισμό είναι η κινόα, ό αμάρανθος, και το φαγόπυρο που περιέχουν πλήρες πρωτεΐνες και είναι ιδανικά για ένα χορτοφαγικό πιάτο.

Όσπριο Πρωτεΐνη Θερμίδες
Φασόλια σόγιας 14γρ 141kcal
Φακές (πράσινες, καφέ) 8,8γρ 105kcal
Ρεβίθια 8,4γρ 121kcal
Κόκκινα φασόλια 8,4γρ 103kcal
Φάβα 8γρ 118 kcal
Γίγαντες 7,1γρ 103kcal
Άσπρα φασόλια 6,6γρ 95kcal